Nieuwe kinderburgemeester zet zich in voor Duurzaamheid

Voor de tweede keer in de geschiedenis van gemeente De Bilt wordt een kinderburgemeester benoemd. Uit diverse aanmeldingen en een selectieprocedure is Feline Lauret uit de kern De Bilt uitverkoren om het ambt van kinderburgemeester voor het schooljaar 2021/2022 te bekleden. Feline zal zich met name inzetten voor het door haar aangedragen thema duurzaamheid.

Vier meisjes en een jongen uit onze gemeente hebben interesse getoond voor de functie van kinderburgemeester. De selectiecommissie met daarin twee raadsleden, een buurtsportcoach van MENS De Bilt, een gemeentelijk communicatieadviseur en een medewerker kabinetszaken heeft alle sollicitatievlogs bekeken. Zij hebben uiteindelijk drie kandidaten gekozen die samen met hun ouders naar Jagtlust zijn gekomen voor een sollicitatiegesprek. Deze drie kinderen sprongen er net bovenuit en wisten de selectiecommissie te overtuigen met hun ingezonden filmpje door een goede presentatie, een duidelijke motivatie en een concreet thema (of thema’s) waar ze zich voor in willen zetten als kinderburgemeester.

 

Duurzaamheid
Feline Lauret (13 jaar) uit De Bilt overtuigde door haar presentatie en had al een plan uitgedacht hoe ze haar thema onder de aandacht wilde brengen. Ze kijkt goed naar wat haalbaar is en is gedreven om het thema ‘Duurzaamheid’ op een praktische manier op te pakken en andere kinderen hierbij te betrekken en te enthousiasmeren.

Burgemeester Potters heeft afgelopen week ook kennisgemaakt met Feline, de voorgedragen kandidaat kinderburgemeester: “Ik ben verheugd om straks weer een enthousiaste jeugdige inwoner van onze gemeente mee te mogen nemen tijdens speciale gelegenheden. Tijdens ons kennismakingsgesprek kwam Feline over als een meisje die staat voor haar zaak. Dat kan ik enorm waarderen en ik kijk uit naar onze samenwerking.”

Afscheid en installatie kinderburgemeester
In 2019 werd Carmen Braak als 1e kinderburgemeester geïnstalleerd. Door de coronacrisis waren veel officiële gelegenheden vervallen en is het kinderburgemeesterschap met een jaar verlengd. Op donderdag 30 september zal tijdens de gemeenteraadsvergadering afscheid worden genomen van Carmen. Tijdens dezelfde vergadering zal dan ook de 2e kinderburgemeester Feline Lauret geïnstalleerd worden.

Kinderburgermeesterschap

De kinderburgemeester is allereerst een vertegenwoordiger van de kinderen uit alle dorpen van de gemeente De Bilt. Daarnaast zal hij/zij met de burgemeester mee gaan naar officiële gelegenheden zoals Koningsdag, Mathildedag, de intocht van Sinterklaas en de herdenking op 4 mei. De kinderburgemeester zal ook aan de slag gaan (met ondersteuning van de gemeente) met een zelfgekozen thema dat leeft onder de jeugd. Het ambt is voor een heel schooljaar.