Tegellovers overal in de gemeente De Bilt

Heeft u ze al gezien op straat? Tegels met teksten zoals  ‘ik wou dat ik gras was’, ‘na regen komt wateroverlast’. Ze liggen her en der door de gemeente. Het Waterschap probeert op deze ludieke manier inwoners van de gemeente bewust te maken van de gevolgen verstening.

Omgaan met weersextremen
Tom Overgaauw medewerker van het Waterschap en bedenker van de Tegellovers vertelt: ‘Afgelopen zomer was het extreem droog, terwijl het nu heel nat is. Door klimaatverandering worden weersextremen steeds normaler. Dit goed reguleren is een uitdaging voor het Waterschap’. Volgens Overgaauw is het juist op en aan de rand van de heuvelrug belangrijk dat we zoveel mogelijk water in de bodem laten wegzakken. Zo creëren we watervoorraad dat we later kunnen oppompen als drinkwater.

Het Waterschap werkt hierin samen met de  gemeente. Maar ook als inwoner kun je helpen. ‘Want ongeveer 60% van de grond is van particulieren. Samen kunnen we een groot verschil maken’ aldus Overgaauw. ‘Richt je tuin zo in dat het water zoveel mogelijk in de grond zakt. Op de website www.klimaatklaar.nl staan veel voorbeelden’. 

Het goede voorbeeld

Gelukkig zijn er al diverse bewoners in De Bilt die het goede voorbeeld geven. Actie Steenbreek De Bilt richt zich in de wijk Weltevreden op het  vergroenen van de tuinen. Tegels eruit, planten erin. Al dan niet in combinatie met afkoppelen regengoot en plaatsen regenton. En leerlingen van het Nieuwe Lyceum onderzochten hoe gemeente De Bilt rainproof kon worden. Met Tegellovers hoopt Overgaauw inwoners met ‘loesje achtige’  teksten te herinneren aan de gevolgen van verstening.

Duurzaamheidsmarkt 12 oktober

Op 12 oktober is Tom Overgaauw ook op de Duurzaamheidsmarkt in De Bilt bij de Oosterlichtkerk aan de eerste Brandenburgerweg. Aan hem kunt u dan u vragen stellen.