Voorlezen en vertellen in De Bilt in Week van de Duurzaamheid

Voorlezen en vertellen in De Bilt in Week van de Duurzaamheid

Vrijdag 8 oktober was Dag van de Duurzaamheid op school. Voor deze dag heeft Annemarieke Holland van de Boswerf met haar collega’s van de Omgevingsdienst regio Utrecht alles uit de kast getrokken om een voorleesevenement te organiseren op basisscholen in de regio. Deze dag viel samen met de Kinderboekenweek. In zo’n 90 klassen werd voorgelezen en gingen voorlezers in gesprek met de kinderen over ‘worden wat je wil ‘ en ‘duurzaamheid’. Voor de zes gemeenten de Bilt, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Woerden en Zeist is dit voorleesevenement georganiseerd.

In De Bilt zijn de voorlezers geworven onder betrokken inwoners. Ook wethouder Madeleine Bakker heeft voorgelezen. In de gemeente meldden tien schoolklassen zich aan voor dit voorleesevenement, in acht klassen is voorgelezen. De klassen waarvoor geen voorlezer beschikbaar was, ontvingen een Do It Yourself-pakket met boeken en hand-out. Na het voorlezen werd nog even nagepraat. Op de vraag wat de kinderen wilden worden, varieerde het van ‘iets met paarden’, juf tot chemicus.

Voor elke leeftijdsgroep is een voorbeeldboek gekozen om uit voor te lezen, dat waren:

‘Ik wil een wiegje worden, zei de wilg’ van Bette Westera en Henriette Boerendans voor de kleuters, ‘Tim de kleine boswachter’ van Jan Paul Schutte voor groep 3/4; ‘Als een boom’ van Maria Gianferrari voor de groepen 5/6 en ‘Biologische bonusmama’ van Hanna Havelaar en Ron Houwers uit de bundel ‘De kracht van nieuwe energie’ voor de hoogste groepen.

De kinderen vonden het heel leuk dat er voorgelezen werd. Wie weet komt er volgend jaar weer zo’n mooi evenement.

[Op de foto leest Henne Haagsman van de ODRU voor op school De Kievit in Maartensdijk, uit het boek: Tim, de kleine boswachter.]