Voorbereidingen Week van de Duurzaamheid in volle gang

door Anaïs Banzira, Vierklank 3 juli 2019

Dit jaar is de week van 5 tot 12 oktober 2019 voor de tweede keer de Week van de Duurzaamheid. Het is nog ver, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. ‘Vorig jaar was hier veel belangstelling voor en was deze week erg succesvol’, aldus Fieke Faber, Fairtrade Werkgroep De Bilt.

In 2018 was de eerste landelijke Week van Duurzaamheid. De activiteiten in die week zijn geïnspireerd op de 17 wereldwijde ontwikkelingsdoelen. Zo werken we samen aan een duurzaam De Bilt. En kan iedereen op zijn eigen manier zijn steentje bijdragen. Duurzaamheid is een veel besproken thema, maar dat Fairtrade daarvan een essentieel aspect is, moet volgens Fieke Faber en Truus te Pas nog steeds worden verteld. ‘Elke dag weer zou men zich meer bewust moeten zijn van de producten die men koopt’. ‘En hoe belangrijk het is dat handel eerlijk is, waardoor producenten in ontwikkelingslanden een goede prijs kunnen verdienen.’

Truus te Pas is bestuurslid en pr-coördinator bij de Wereldwinkel.  Fieke Faber is PR-lid van de Wereldwinkel en contactpersoon van de Werkgroep Fairtrade De Bilt. Zij leggen namens Fiartrade en de Wereldwinkel contacten met scholen, bedrijven en andere instanties en vragen hen mee te doen aan de Week van de  Duurzaamheid, door te laten zien hoe hun organisatie aan duurzaamheid werkt. Daarmee kunnen zij een voorbeeld zijn voor anderen en hen inspireren ook mee te doen. ‘Juist in gemeentes waar mensen veel activiteiten hebben en betrokken zijn bij de wijk, kun je veel bereiken’, vertelt Truus te Pas.

In de Week van de Duurzaamheid wil het duo de aandacht voor Fairtrade duidelijk naar voren brengen. Daar is de Global Goals campagne heel geschikt voor. Die maakt alle aspecten van duurzaamheid – de sociale, ecologische en economische – en de samenhang ertussen zichtbaar.

En iedereen kan meedoen op een manier die past bij de eigen organisatie. ‘Scholen zouden bijvoorbeeld extra lessen kunnen geven over Fairtrade om bewustwording bij kinderen te creëren. En als individu kun je bijvoorbeeld kijken hoe Fairtrade de bloemen zijn die je koopt of andere boodschappen die je doet. Je eigen consumptie- en productiepatroon aanpassen, is een belangrijke stap. Met wereldwinkels alleen kunnen wij de wereld niet redden. Maar met de inzet van veel inwoners en organisaties kunnen wij een goede stap zetten in de duurzame richting.’

U doet toch ook mee? Wilt u laten zien hoe duurzaam uw organisatie is en zelf een activiteit organiseren in de Week van de Duurzaamheid? Laat u inspireren en meld u aan!