Week van de Duurzaamheid in De Bilt

door Walter Eijndhoven, Vierklank 12 juni 2019

In de week van zaterdag 5 oktober tot en met zondag 13 oktober staat duurzaamheid weer op de Biltse agenda. Tijdens deze inspiratieweek spoort Duurzaam De Bilt, jong en oud, politiek, verenigingen, scholen, maatschappelijke organisaties en bedrijven aan om nieuwe duurzaamheidsinitiatieven te ondernemen voor een goede leefomgeving in de toekomst.

Donderdag 10 oktober is de officiële “Dag van de Duurzaamheid”. Slechts één dag in het jaar. Veel te weinig vindt Duurzaam De Bilt. Daarom besteedt zij een hele week aan allerlei onderwerpen binnen duurzaamheid. Diverse organisaties hebben hun medewerking reeds toegezegd. Laat u inspireren door activiteiten die verleden jaar plaatsvonden.

Albatrossproject

Het Nieuwe Lyceum geeft hun leerlingen graag de mogelijkheid hun blik te verruimen in hun omgeving. Of het nu gaat over circulaire economie, workshops bij Sweco of ontmoetingen met raadsleden over een duurzaam De Bilt 2030. ‘Als school zijn wij erg bezig met duurzaamheid’, vertelt aardrijkskundedocente Helen Dil. Tijdens de Week van de Duurzaamheid in 2018 kregen zij de kans om aan alle derde jaars leerlingen de film Albatross te laten zien. De leerlingen waren daardoor enorm geinspireerd. HNL zag reden dit te faciliteren zodat leerlingen zelf allerlei acties op konden zetten met als doel; 100 mensen in hun eigen omgeving te stimuleren minder plastic te gebruiken. Leerlingen namen bijvoorbeeld de schoolkantine onder handen en er werden papieren zakjes gevouwen om het plastic te vervangen. Het mooie van dit project was dat het iedereen bij elkaar bracht en liet zien dat als je samenwerkt je meer kunt bereiken. Met hun Albatrossproject zijn ze uitgenodigd om in Portugal mee te dingen in de wedstrijd ‘science on stage’. Het Nieuwe Lyceum doet dit jaar dan ook graag weer mee met de Week van de Duurzaamheid.

Reinaerde

Reinaerde heeft zich dit jaar aangesloten bij Duurzaam De Bilt. Duurzaamheid is een belangrijk begrip. ‘Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat duurzaamheid ook een sociaal gezicht heeft en daar probeert Reinaerde zo goed mogelijk vorm aan te geven’, vertelt beheerder van kinderboerderij De Schaapskooi Dos Schaafsma. Een van die projecten waar dit sociale gezicht duidelijk een plek krijgt is in het Biltse plukdoolhof. ‘Samen met Stichting Biltsheerlijk gingen wij in maart aan de slag om een plukdoolhof aan te leggen op het terrein van de Schaapskooi’, vertelt Schaafsma. ‘Tot aan de zomer planten wij ongeveer 2.000 duurzaam geteelde bomen en struiken, waarvan 350 appelbomen én dit project zorgt voor werkgelegenheid voor clienten’. Schaafsma is trots op het project en hoopt dat velen het Plukdoolhof weten te vinden na de opening. In het doolhof worden, behalve bomen, ook struiken met eetbare vruchten, bloemen en bladeren geplant, bedoeld voor de bezoeker en voor de kinderboerderij, met als thema’s: natuur, voeding en gezondheid.

Hugo von Meijenfeldt is landelijk coordinator duurzame ontwikkeling en ook inwoner van gemeente De Bilt. Er is werk aan de winkel. ‘Van alle Europese landen verduurzaamt Nederland het langzaamst.’ Ook gemeente De Bilt is nog geen voorloper, volgens von Meijenfeldt. ‘Om die lokale klimaatdoelen te halen, moet ook gemeente De Bilt er harder aan trekken’, vertelt hij verder. ‘Het is geen vrijheid, blijheid meer.’ Gemeenten kunnen initiatieven stimuleren en faciliteren, daar liggen kansen. Nog mooier zou het natuurlijk zijn, wanneer Gemeente De Bilt daarop aanvult en zelf duurzame ontwikkelingsdoelstellingen formuleert in breed verband op basis van de Global Goals. Daarom zou Hugo von Meijenfeldt in de komende Week van de Duurzaamheid graag ook zelf een bijdrage leveren, om de gemeente te helpen de global goals in hun gemeentebeleid toe te passen. Helen Dil geeft aan dat HNL daar graag bij aan zou sluiten. Dat wordt vast weer een mooie activiteit in de Week van de Duurzaamheid. Wij kijken er naar uit, u ook? Volg ons en doe mee!