De werkgroep biodiversiteit gemeente De Bilt zet zich in om meer aandacht te krijgen voor de biodiversiteit in alle 6 kernen van onze gemeente en de stand van de biodiversiteit te verbeteren.
De werkgroep is in 2020 ontstaan toen enthousiastelingen met belangstelling voor biodiversiteit bij elkaar kwamen rond de week van de duurzaamheid.
Deels vormt de werkgroep een koepel met vertegenwoordigers van werkgroepen in de wijken Westbroek, Maartensdijk, Hollandse Rading, De Leyen (en hopelijk binnenkort door een nieuw lid ook de wijk La Plata), en vertegenwoordiger van de vereniging Groei&Bloei. Anderen zijn lid vanuit hun specialisme: bijen, een biologische boer, en leden die beroepshalve met biodiversiteit bezig zijn (bioloog, landschapsecoloog) en hun kennis graag in hun woonplaats willen toepassen.
1. Biodiversiteit onder de aandacht brengen
Een deel van de werkgroep zet zich in om ideeën uit te wisselen op handen-uit-de-mouwen. Denk aan data voor plantenmarkten over de verschillende kernen afstemmen, heuvelrugtuinen project vervolg geven in de verschillende kernen, demo-route voor het afkoppelen van regenpijpen realiseren en meldingen doen.
2. Kennis inzetten om invloed uit te oefenen
Anderen zetten zich in om invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid en zijn in gesprek met beleidsmedewerkers en wethouders. Hoe gaat de gemeente om met meldingen, tegengaan invasieve exoten, aanpassen van maaibeleid.
Werkgroep(leden) worden met enige regelmaat benaderd door o.a. de gemeente om advies te geven.
Kortom: het is een platform om uit te wisselen, kennis te vergaren, ideeën op te doen, en gezamenlijke initiatieven te ontplooien. De werkgroep komt ca 6x per jaar (meest online) bij elkaar om uit te wisselen en plannen te maken. Berichten, artikelen en discussies vinden ook plaats binnen de besloten app-groep.
De werkgroep telt ca 15 leden (2023) en wordt begeleid door Samen voor De Bilt.
De werkgroep wil graag uitbreiden. Neem gerust contact op!
Voor vragen over de werkgroep, stuur een mail naar info@samenvoordebilt.nl